Vem har sagt att politik inte kan vara spännande?

720Johan2

Nu börjar det närma sig adventstider, och i politiken innebär det även budgettider. I nästa vecka röstar riksdagen om vår regerings förslag till budget. I dagsläget är det oklart hur Sverigedemokraterna tänker förhålla sig i omröstningen, om de endast tänker rösta för sin egen budget eller om de aktivt tänker rösta för alliansens budget i ett försök att fälla regeringen och därmed riskera att orsaka regeringskris för landet.

Även i Göteborgs stad ska det klubbas en budget, och det redan på torsdagens kommunfullmäktigesammanträde. Det rödgröna budgetförslaget sätter bland annat fokus på en bättre skola, ett ökat bostadsbyggande, en bättre äldreomsorg och satsningar på miljö och klimat. Precis som på riksplanet råder ett relativt oklart parlamentariskt läge i kommunfullmäktige. De rödgröna partierna tillsammans med Feministiskt initiativ samlar 40 mandat av 81. De borgerliga samlar 29 mandat om man räknar bort Martin Wannholts plats, och det är rimligt att göra eftersom han är föremål för diskussion om uteslutning ur Moderaterna. Resterande mandat fördelas på Vägvalet och Sverigedemokraterna som därigenom, om de går ihop, kan få en vågmästarställning.

Det återstår därför nu för de borgerliga partierna att svara på hur de tänker agera om Vägvalet och Sverigedemokraterna väljer att utnyttja sin vågmästarställning och rösta för de borgerligas budget efter att deras egna budgetförslag har fallit. Kommer de borgerliga att vara beredda att försöka styra staden med 29 mandat? Och därmed fortsättningsvis genom att få aktivt stöd från Sverigedemokraterna? Innan valet var budskapet klart från de borgerliga att de inte tänker styra tillsammans med Sverigedemokraterna, och att om de rödgröna partierna blir större än alliansen är det rimligt att det är de rödgröna som får initiativet att styra.

Vem har sagt att politik inte kan vara spännande? Men nu är det dags att ta ansvar för såväl Göteborg som för Sverige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s