En budget för framtiden och för klimatet

I veckan presenterar vår nya regering sin första budget. Det är en offensiv budget med satsningar på fler jobb, bättre skola och en ansvarsfull miljö- och klimatpolitik.

För mig som ny riksdagsledamot och ny i miljö- och jordbruksutskottet känns det naturligtvis extra roligt att budgeten har tydligt klimatfokus. Mina ansvarsområden kommer ju i riksdagen att vara bland annat klimatfrågan, klimatanpassningsåtgärder, internationellt miljösamarbete, biologisk mångfald och hållbar stadsutveckling som är frågor som alla hänger ihop. Att samarbetsregeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu höjer ambitionerna på samtliga dessa områden är välkommet.

Att Sverige blir en tydlig klimatröst på internationell nivå är en självklarhet för oss socialdemokrater. Vill vi ta på oss ledartröjan och gå före måste vi ta FN:s varningar om klimatförändringarna som ett globalt säkerhetshot på allvar. Den nya regeringen kommer därför att vid det stora klimatmötet i Paris nästa år höja rösten för att genomföra de avgörande reformerna på global nivå. Dessutom kommer Sverige aktivt vara med och avsätta pengar för att fattigare länder ska kunna vara med och bidra för att ta ansvar för klimatfrågan. Till skillnad från den förra borgerliga regeringen kommer vi inte att ta dessa pengar ur den ordinarie biståndsbudgeten, utan det är en ytterligare satsning som vi lägger till. För det kommer att behövas. Och samtidigt som vi med kraft driver politik på internationell nivå ska vi också se till att driva ett av de mest ambitiösa omställningsprogrammen här hemma.

Budgeten innehåller ökade investeringar på kollektivtrafik i våra storstäder, men det handlar även om stöd till klimatinvesteringar i kommunerna. Klimathotet är globalt, men klimatarbetet och utsläppen sker ju i hög utsträckning lokalt. Idén om det gröna folkhemmet som lanserades av den tidigare s-regeringen handlade om just detta. Att den verkliga samhällsbyggnaden och möjlighet till påverkan sker där människor finns. Regeringens uppgift är att peka ut en riktning och att stimulera att den lokala nivån tar sitt ansvar för hållbarhetsfrågorna. På så sätt kan vi förenkla för individer, företag, kommuner och regioner att minska sin klimatpåverkan.

I Göteborg har jag under snart fyra år suttit som vice ordförande i stadens miljö- och klimatnämnd. Vi i den rödgröna majoriteten har arbetat ambitiöst med att bland annat ta fram såväl miljöprogram som ett klimatstrategiskt program där vi tar ett samlat ansvar för stadens miljöpåverkan i våra verksamheter. För Göteborgs del innebär regeringens budget ytterligare möjligheter att bedriva ett offensivt klimatarbete, inte minst när det kommer till en mer attraktiv och tillgänglig stad med renare luft och bättre kollektivtrafik. Politik gör skillnad, och med en regering som förstår de stora framtidsutmaningarna ökar förutsättningarna för att nå resultat på riktigt. Och det är då som vi kan se kommande generationer i ögonen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s