Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om en mer jämlik skola

720Johan2

Jag är nu på plats i Stockholm inför första mötet imorgon måndag i riksdagens kammare som nyvald riksdagsledamot. Kostymen är framplockad och ligger på sängen. Kvällen blir inte sämre av den glädjande nyheten att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om hur förskolan, grundskolan och gymnasieskolan ska förbättras. Det är viktigt inte bara för barnens framtid utan också för hela Sverige.

Fokus ligger på:
– Investeringar i tidiga insatser så att elever får det stöd de behöver genom mindre klasser och fler anställda i skolan.
– Lärarna ges förbättrade villkor för att fullt ut kunna fokusera på undervisningen.
– En jämlik skola eftersträvas genom investeringar av större resurser i de skolor som har låga resultat och större utmaningar.

Vi vet att en viktig uppgift är att höja kunskapsnivån i den svenska skolan. Allt för många elever lämnar idag nionde klass utan att kunna gå vidare till gymnasiet. Nu får det vara slut på experimenterandet med våra barn i form av skattesänkningar och privati­seringar. Vinstjakten har gått ut över kunskapsresultaten. Kvaliteten i skolan måste förbättras – för varje enskilt barns skull och för vår gemensamma framtids skull.

Dessutom föreslås gymnasieskolan bli obligatorisk. Och vi vet ju att redan idag fungerar gymnasieutbildning som ett slags körkort för att kunna få tillträde till arbetsmarknaden. På så sätt är det en frihetsreform. Dessutom är det något som jag själv var med och driva från min tid i SSU, som ombud på den senaste partikongressen förra året i Göteborg och som vi nu förhoppningsvis får förverkliga i regeringsställning.

När jag imorgon formellt tillträder som riksdagsledamot kommer jag att göra allt jag kan för att bidra till att resultaten i den svenska skolan förbättras. Politik är att vilja. Och vi socialdemokrater vill och vi kan!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s