Helg med Göteborgs nya kommunfullmäktigegrupp

KFgrupp

I fredags gjorde jag efter drygt två år formellt min sista arbetsdag i stadshuset för kommunstyrelsen i Göteborg. Det har såklart varit två lärorika år, och tiden som kommunfullmäktigeledamot som jag nu snart också lämnar har varit intressant.

I helgen hängde jag med den nyvalda socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen i Göteborg som tillträder om dryga månaden. Vi diskuterade såklart framtiden, men också hur nya KF-gruppen ska jobba tillsammans. SSU-distriktet med Linus och Amalia i spetsen fick berätta om sin valrörelse som troligen är den mest ambitiösa valrörelse som SSU-distriktet har genomfört i modern tid.

Platsen i helgen var en enkel kursgård vid Sjövik i Lerums kommun där vi delade rum fyra och fyra och hela den goda stämningen påminde om vilken SSU-kurs som helst. Och precis som i SSU ägnades en hel del tid åt att lära känna varandra och att teambuilda. För att kunna bygga en bra stämning i en grupp är det nödvändigt att lära känna varandra som människor, att ha roligt tillsammans och att samtidigt kunna göra bort sig lite för varandra. Så bygger man förtroende och tillit i ett gäng och kan därmed få bättre förutsättningar till att få dynamik, att ta de lite svårare diskussionerna och att gå stärkta.

I den nya gruppen är det många nya som kommer in. Och särskilt kul är det att flera av dem är yngre. Kravet som jag själv under flera år har kämpat för, om att 25 % ska vara under 35 på såväl listor som på olika politiska uppdrag börjar nu på allvar äntligen slå igenom på flera håll.

I Göteborg ser det parlamentariska läget ut som i många andra kommuner. SD är nu vågmästare, de rödgröna når inte egen majoritet och alliansen är försvagad. Moderaterna är i synnerhet försvagade, och det är inte bara valresultatet som verkar svaja när det kommer till Moderaterna i Göteborg. Ledarskapet verkar otydligt och de framträdande företrädarna har olika uppfattningar om mycket. Det gäller såväl folkomrästningar, ingångna avtal samt hur framtida infrastruktursatsningar ska se ut.

Nog finns det utmaningar för göteborgspolitiken framöver. Men politik är sällan enkelt eller självklart. Politik handlar om vilja, vision och handling. Och det kommer att bli spännande att lite mer från läktaren följa kamraterna i nya gruppen. Och jag är övertygad om att de kommer att göra sitt bästa.

Själv sitter jag nu på tåget till Stockholm. En intensiv vecka väntar. Imorgon är det upprop i riksdagen då jag formellt tillträder mitt nya uppdrag. En talman ska dessutom väljas. På tisdag är det riksdagens öppnande, på torsdag väljer vi förhoppningsvis Stefan Löfven till ny statsminister och får därefter höra hans regeringsförklaring.

Spännande tider väntar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s