Min första dag i riksdagen

riksdagsgrupp

Idag gjorde jag min första dag i riksdagen!

Att ha fått bli vald till riksdagsledamot är något alldeles särskilt. Först handlar det om att få dina vänners förtroende som för fram dig, därefter ditt partis förtroende att placera dig på riksdagslistan och till sist väljarnas förtroende som röstar in dig. Därför är det ett stort förtroende att bära. Och nu är det dags att göra sitt bästa.

Att nu bli riksdagsledamot känns spännande, utvecklande och faktiskt lite skrämmande, allt på samma gång. Den där känslan som man hade när man skulle börja gymnasiet gör sig återigen påmind, och det är många nya intryck och ansikten i en helt ny miljö. Samtidigt är det definitivt fyra år som jag ser väldigt mycket fram emot.

Det blev naturligtvis tidig uppstigning för mig, Anna Johansson, Mattias Jonsson och Gunilla Carlsson idag för att hinna med det tidiga 06-tåget från Göteborg till Stockholm. Det är vi fyra som tillsammans utgör den nya riksdagsbänken.

Det är egentligen först på måndag som vi tillträder uppdraget på riktigt. Därefter sker i rask följd det årliga riksmötets öppnande när riksdagen öppnar, val av ny statsminister följt av regeringsförklaringen och presentation av ministrar i den nya regeringen och till sist placering av oss riksdagsledamöter i olika utskott efter olika politikområden.

De här två dagarna, idag och imorgon, ägnas åt introduktion. Vi har nu fått varsitt arbetsrum och så småningom ska vi också få våra övernattningsrum. Vi har fått lyssna till både Stefan Löfven och Magdalena Andersson tillsammans med hela den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Dessutom har vi idag valt Mikael Damberg till gruppledare i riksdagen för Socialdemokaterna.

Givet det parlamentariska läget, med 49 ledamöter som är sverigedemokrater och en oklar politisk majoritet, så kommer mandatperioden 2014-2018 att innebära en stor utmaning för den tillträdande socialdemokratiskt ledda regeringen. Vi som är socialdemokrater och som på olika nivåer har fått förtroende att arbeta politiskt kommer att få jobba hårt.

Jag ser fram emot ett utvecklande och stimulerande arbete under de kommande åren med viktiga nödvändiga beslut och reformer för Sverige. Naturligtvis kommer alla de möten med människor som jag kommer att möta bli spännande. Och inte minst – utöver att formulera och driva en socialdemokratisk politik måste vi ta oss an uppgiften att i folkrörelsearbetet bygga partiet starkt. Det gäller nationellt, regionalt och lokalt. Och inte minst i vårt älskade Göteborg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s