Skolan avgör framtiden

Under valrörelsen har jag tagit många debatter, ofta ute på gymnasieskolor. Alla de ungdomar som jag har träffat har det gemensamma att de längtar efter att få lyckas i skolan, att kunna få ett jobb och en rätt till sin egen bostad.

För mig är rätten till utbildning en av de absolut viktigaste frågorna i det här valet. Alla barn och alla ungdomar ska få möjligheter att lyckas i skolan oavsett vilka föräldrar de har. För mig som har en pappa som arbetar i industrin och en mamma i sjukvården blir detta särskilt starkt. För i många länder avgör föräldrarnas plånbokstjocklek dina möjligheter till vilken utbildning och vilket jobb som du kan få. Sverige har under lång tid varit ett av världens mest jämlika länder som har gett människor livschanser att förverkliga sina drömmar. Så vill jag att det ska vara också i framtiden.

Idag pekar resultaten nedåt. Den borgerliga regeringen har sänkt skatterna och gynnat de som redan har, och erbjudit mer piskor till de med svagast ställning i samhället. Skattesänkningarna har inte lett till önskade resultat. Istället har vi en arbetslöshet på en historiskt hög nivå och fallande kunskapsresultat. De barn som drabbas värst i skolan och därmed sedan får svårast att få jobb kommer oftast från arbetarklassen eller från familjer med små marginaler.

Nu är det två dagar kvar till valet. Den borgerliga regeringen söker förtroende för ännu en period, trots åtta år av misslyckanden och trots att de har misslyckats med sina två löften. Att förbättra skolan och att arbetslösheten ska sjunka.

För mig handlar inte det här valet om skattesatser eller om vem av partiledarna som verkar eller ser trevligast ut i tv. För mig handlar det här valet om värderingar. Om principen om alla människors lika värde. Om att alla ska få möjligheter till ett gott liv och få rätten till en bra skola, ett bra jobb och en bra bostad. Och om att satsa på varandra istället för fortsatta skattesänkningar. Valet handlar om jämlikhet. Rösta på Socialdemokraterna på söndag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s