Gabriel Wikström och Rozgar Watmani på plats i kurdiska delen av Irak

image

Under den senaste tiden har vi kunnat följa Islamiska statens, IS, skräckfyllda framfart i Irak. Vi som har följt utvecklingen förfäras över det förtryck, de hemskheter och de värderingar som IS står för och vill införa i Irak.
Den upptrappning av våldet mot minoriteter som vi har kunnat följa via nyheterna och olika rapporter är förkastligt. Enligt FN:s iraksändebud är 250 000 människor på flykt på grund av terroristgruppens intåg i Shengal. Dessa söker sig i första hand, tillsammans med de 150 000 kristna som flydde våldet i Nineva i juli, till säkerheten i Kurdistan. Den autonoma delen Kurdistan i Irak kommer fortsatt behöva stöd från det internationella samfundet.

Häromveckan talade jag med en bekant med bakgrund från Irak som berättade att en släkting hade tagits till fånga av IS. Vidare fick jag höra om kvinnor som tillfångatagits och som säljs på offentliga marknader och om kvinnor som förbjuds att gå till sina jobb och istället beordras att stanna hemma. Deras egna hem förbyts från trygghet till egna fängelser. Det finns säkerligen många fler vidriga historier att berätta om fruktansvärda avrättningar och tortyr, och visst har vi alla ett ansvar att sprida ordet om detta.

Vi som är politiskt engagerade, och i synnerhet oss som är internationalister, har ett särskilt ansvar. Därför är det glädjande att se att två av mina vänner, Gabriel Wikström som är SSU:s ordförande och Rozgar Watmani som är en kollega, bestämde sig för att åka till Erbil i kurdiska delen av Irak och ta reda på mer om situationen. Och framförallt visa på engagemang och solidaritet som första svenska politiker på plats sedan IS:s attacker inleddes.

IS är ett stort hot. Människor, oavsett etnicitet eller religiös tillhörighet är måltavlor för våldets triumfer. Vi har alla ett ansvar för att sprida ordet och göra det vi kan. Vi och omvärlden måste säga ifrån.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s