Vallöfte om 90-dagarsgarantin och 1500 nya vuxenutbildningsplatser

imageNär jag satt i SSU:s förbundsstyrelse med ansvar för arbetsmarknadspolitik drev vi frågan om att ungdomar inom 90 dagar ska erbjudas jobb eller utbildning. Det är det som vi kallar 90-dagarsgarantin.

På den socialdemokratiska partikongressen förra året fick SSU-förbundet igenom kravet. Nu går vi socialdemokrater samlat till val på att införa 90-dagarsgarantin. Idag presenterade jag tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén vårt vallöfte om 90-dagarsgarantin på en pressträff. För Göteborgs del innebär detta som ett första steg 1500 nya utbildningsplatser i vuxenutbildningen.

Regeringen har som bekant prioriterat kraftiga skattesänkningar med hänvisning till att skapa fler jobb. Tyvärr har deras skattesänkningar av bland annat krogmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga inte varit effektiva. Totalt motsvarar dessa skattesänkningar ungefär 15-16 miljarder kronor per år, men har bara gett mellan 10 000 – 15 000 nya jobb. För den sänkta krogmomsens del innebär det att varje nytt jobb skulle ha kostat minst 1,5 miljoner kronor. Det är ett slöseri med skattepengar. Slöseriet och felaktiga prioriteringar har lett till att vi idag har en högre arbetslöshet än när den borgerliga regeringen tillträdde 2006.

Vi socialdemokrater vill istället investera i fler jobb och bättre utbildning. Vår 90-dagarsgaranti är ett led i detta. 1500 nya vuxenutbildningsplatser i Göteborg kommer att göra skillnad. Till exempel var det vid senaste intagningen till undersköterskeutbildningen 500 som inte kom in samtidigt som vi vet att rekryteringsbehovet inom äldreomsorgen framöver kommer att vara stort. Och samtidigt som många företag berättar att vart femte rekryteringsförsök misslyckas för att de inte hittar rätt kompetens för jobbet.

Politik är att vilja, politik är att välja. Vi socialdemokrater sätter viktiga framtidsinvesteringar framför nästa skattesänkning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s