Bra förslag för unga och för framtiden

De senaste två dagarna har Socialdemokraterna levererat riktigt bra förslag. Igår fick vi se SSU-förbundets ordförande Gabriel Wikström tillsammans med Stefan Löfven presentera en satsning så att gymnasieskolan blir obligatorisk 2018 och att det ska bli möjligt att med CSN-medel finansiera sitt körkort.

Att ha en gymnasieutbildning och ett körkort är idag ofta utslagsgivande för om du ska vara aktuell för ett jobb eller inte. Det finns också en tydlig klassdimension i detta. Saknar du gymnasieutbildning eller körkort är risken stor att du blir utan jobb och därmed får svårigheter att försörja dig själv.

Idag kom nästa satsning som presenterades av S-studenters ordförande Talla Alkurdi och Magdalena Andersson. Satsningen innebär kvalitetsförbättringar samt en utbyggnad av högskolan med 22 500 nya platser.

Under de senaste åren har den borgerliga regeringen valt att sänka skatten så mycket att det redan har drabbat välfärden. Och vad gäller högskolan så har antalet platser redan minskats med 20 000 om man jämför med 2010. Därför ser vi till att det blir fler platser för det kommer att behövas. Många företag talar idag om att vart femte rekryteringsförsök misslyckas eftersom de inte hittar den kompetens som de söker. Vår satsning är ett led i att investera i kunskap, minska arbetslösheten och förbättra matchningen. På så sätt stärker vi också långsiktigt Sveriges konkurrenskraft.

Det är bland annat de här förslagen, tillsammans med många andra, som vi nu går till val med. Vi är tydliga med att det handlar om människors frigörelse. Om jämlikhet. Och inte minst framtiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s